Main Post Office and Federal Court House- Newark, NJ
Main Post Office and Federal Court House- Newark, NJ
Newark, New Jersey
Client

U.S. Postal Services, NY Facilities Office
2 Hudson Place – 5th Floor
Hoboken, NJ 07030-5502
Mr. Al Raimo
201-955-9604

Project Info

CONSTRUCTION COMPLETION DATE:
1999

ARCHITECTURAL CONSERVATOR:
DiGeronimo PC

RESTORATION CONTRACTOR:
Graciano Corporation

Project Cost
$4,000,000

AWARDS

  • The New York Construction News Award, Presented by the New York Construction News Magazine, December 1998
  • Honorable Mention A/E Expo ’98 Design Competition Historic Preservation, Presented by the U.S. Postal Service/New York Facilities Office, 1998
  • Bronze Award for Excellence in Architecture, Presented by the American Institute of Architects, October 1997
  • New Jersey Golden Trowel Masonry Award, Presented by the International Masonry Institute, October 1996

The U.S. Post Office and Court House in Newark, a 5-story limestone and brick clad structure and houses the Federal District Courts and serves as Newark’s main post office and distribution center. Built in 1934 in the Greek Revival style, the structure is listed on NJ’s State Register of Historic Places and with Newark’s Historic Landmarks Commission.

DiGeronimo Architects completed a comprehensive restoration of this historic building, including: window replacement; masonry and stone repair; interior and exterior doors; historic lobby repainting; historic lighting fixture restoration; marble and aluminum repair.

With over 100 different types and styles, shapes and sizes, window replacement was a major task. DiGeronimo designed a window replacement sytem using standard components to create a jamb and header fill-in detail. The design’s standardization contained costs and maintained the building’s historic integrity.

Work included restoration of exterior masonry and stone on the building’s façade and the stone flagpole bases, steps, benches and balustrades Whenever possible all work was performed by hand, employing traditional methods to ensure compatibility with the original workmanship. To prevent the stress fractures from reoccurring in the future, replacement stone and brick were set and installed with soft joints to isolate them from the effects of the building’s thermal movement.

Sustainable features included re-using existing door hardware, refurbishing old lighting fixtures and retrofits with energy efficient bulbs. DiGeronimo routinely incorporates sustainable design into renovation projects for the US Postal Service as part of the USPS Green Buildings Program.